IŞIĞINI GÜNEŞTEN ALAN BETON
Bu çimento gündüz güneş enerjisini depolayarak gece ışık saçıyor. Yollarda yapılan aydınlatma maliyetini oldukça düşüreceği öngörülen çimento sayesinde milyonlarca dolar tasarruf edileceğinden bahsediyorlar.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının gittikçe yaygınlaşmaya başladığı şu zamanlarda bu parıltılı betonun geliştiricisi Meksika Michoacan Üniversitesi’nden Dr. José Carlos Rubio abimiz çimentonun suyla karıştığı anda çözündüğünü ama içinde güneş ışığının absorbe olmasını engelleyen ve donuk jel görünümü veren kristaller olduğunu fark etmiş. Bu kristaller çimentodan ayrıştırıldığı zaman, çimento güneş ışınlarını absorbe eden şeffaf bir jel yapıya kavuşuyor. Böylece, gündüz güneş ışığını depolayıp, gece ışık saçar hale geliyor, aynı yol tabelalarında ve kedigözü tabir edilen floresanlarda olduğu gibi.
Bu teknikle, çimento kullanılan her yerin saçtığı ışık sayesinde aydınlatma yapacağını ve dünyada senede 4 milyar ton çimento tüketildiği düşünülürse, çok büyük bir pazar olduğunu belirten Dr. Rubio, aldığı patentin İngiltere ‘de büyük ilgi uyandırdığını belirtti. Dr. Rubio, bu özel çimentonun yaygınlaştırılması durumunda, ülke ekonomilerine yüzde 30’lara varan tasarruf sağlanabileceğini söylüyor.
Beton her zaman aynı parlamayla devam etmiyor, ilerleyen saatlerde parlaklığı gittikçe azalıyor. Farklı renk opsiyonlarının bulunması ve insan sağlığına zararının olmaması betonumuzun dikkatimi çeken özelliklerinden.
Bence daha önceden 'ışık geçiren beton' diye ortaya çıkan ancak aslında betonun değil içine yerleştirilen fiber optik kabloların ışık geçirme özelliğinin kullanıldığını öğrendiğimiz betonla, parlak betonumuz arasındaki durum benzer.
Betonun yaygınlaşması ve karşımıza aşağıdaki yürüyüş yolunda olduğu gibi görsel şölenler çıkarması en büyük temennim .
Yorumlar
Yorum Gönder