Beyin girişli ara kablosu olan var mı?


Neuralink  : Elon Musk' ın 'neural lace' fikrini gerçekleştirmek istediği yeni girişimin adı. Beynimizi doğrudan bilgisayarlara bağlayabileceğimizi söyleyen Musk'ın , Black Mirror dizisinde senaryo yazarı olduğunu düşünmeye başladım 



"Aslında zaten cyborguz. Tek sorun outputun yavaş olması. Et çubuklarının (parmakların) hızı ile sınırlanıyoruz." diyerek dikkatleri üstüne çeken Musk, bir konuşmasında “neural lace” dediği yani insan makine simbiyozunu biyolojik olarak gerçekleştiren bir proje üzerinde çalıştığını belirtmişti. Yine ne yapıyor acaba bu adam diye düşündürürüken, Neurolink'i ortaya çıkararak niyetinin ciddi olduğunu anlamamızı sağladı.  
Yatırımcıları  ikna etmeye çalışmaktan hayallerini gerçekleştirmekte geciken Musk'ın Neuralink'i yaklaşık 27 milyon dolarlık bir fon toplamayı başardı .
Evet Elon Musk, bir cyborg girişimi kurmak istiyor. Artık aramızdan bir kaç kişinin terminatör olması muhtemel. 

(Cyborg olduğumuzu iddia eden bir diğer kişi  feminist, sosyalist yazar Haraway Donna. A Cyborg Manifesto adlı kitabını okumak gerek. Ben okumayı denedim, maalesef beşinci sayfadan ileriye gidemedim 😃  )




Nedir bu 'neural lace' ?

Neuaral lace(sinir bağı) beyne yerleştirilen ve zamanla sinirlerle özdeşleşerek intelligence boost işlevli tech diyebiliriz. Bu ilk olarak bilim kurgu yazarı M. Banks tarafından ortaya atılan bir kavram. Banks sinir bağını, temelde, beyninizin içinde gelişen ve bir kablosuz beyin bilgisayar arabirimi olarak davranan ve belirli kimyasalların salınmasını sağlayan ince bir ağ olarak tanımlanıyor. Neuralink beyinde elektrot implantasyonuyla insanın düşüncelerini bilgisayarlara yükleyip, bilgisayardan indirebileceği vizyonuyla hareket ediyor. Bu sayede insanların bilişsel kapasitesinin arttırılabileceği düşünülüyor.


Elon bu konuda konuşan ve yatırım yapan tek kişi değil. 2014 yılında,  genomik, sentetik biyoloji, yapay zeka, hassas otomasyon ve yeni materyal geliştirme alanlarında büyük buluşlar gerçekleştiren girişimcilere yatırım yapan OS Fonunu geliştiren   Bryan Johnson2016 da 100 milyon dolarlık yatırımla Kernel 'i kurdu.  Kernel de tıpkı Neuralink gibi insan beyni ve bilgisayarlar arası etkileşimi kurmak adına çalışmalar yapan bir girişim .




İlk etapta beyin implantlarını deneyen Johnson, başarılı olamadı. Sonra farklı bir metod izlemeye başladığını açıklamıştı. Beyin implantları, teoride, hafızanızı kaydedip bu kalıpları bir bilgisayar çipinde depoluyor ve bunları yeniden hipokampüse iletiyorlar ancak pratikte bu başarıyı göstermekten epey uzaklar. Johnson, bunun yerine daha genel amaçlı bir teknoloji geliştiriyor . Beyni elektrotlar kullanarak uyarma ve tepkileri kaydetme üzerine kurgulanıyor.

Facebook’da kullanıcıların  elle bir girdi olmadan, sadece zihinle bir şeyler yazmasını sağlayan bir teknolojiyi amaçlıyor. Tabi Facebook’un bu çalışması, Neuralink’in amaçları karşısında çok daha basit kalıyor.


Bu teknolojiyle neler değişecek ?


*İnsanlar kaybettiği uzuvlarını gerçeğinden farkı olmayan yapay kollarla geri kazanabilecek.
*Parkinson hastalığına ve epilepsi nöbetlerine çözüm olabilecek.
*Bilgisayarları zihinle kontrol edebileceğiz . İlk etapta sosyal medyada gezinme akıldan cevap yazma gibi basit işlevlerle başlaması planlanılıyor.
* İnsan gibi hissedememe veya hisleri algılayamama günümüz robotik teknolojisinin en önemli sorunu. Neural lace teknolojisi sayesinde belki de sosyal medyada gördüğümüz gönderiye tepkimizi kaydederek bizi bizden iyi tanıyabilir.
*Beyni kontrol edebilmek.
gibi bir çok alanda iyi ve kötü sonuçlar doğuracak . 





Peki herkesin aklına takılan o sorunun cevabı ne ? Yapay zeka insanlığın sonunu getirebilir diyen Musk böyle bir çelişkiye düşmesini, insanların yapay zekaya ayak uydurabilmesi için tek çözümün bir insan-makine arabirimi geliştirmek olduğunu söyleyerek açıklıyor. Yani, gelecekte ortaya çıkacak süper zeki robotlarla ancak süper zeki insanların başedebileceğini söylüyor .



Bence böylesine muazzam görünen teknoloji beraberinde getireceği bir sürü soruna önayak edecektir. Bu teknoloji, önlemler en başından alınarak geliştirilmeli.  Kötü adamların eline geçerse teknolojiden bir tek terminatörler yararlanır. Bize de azalarak tükenmek kalır.
En önemlisi düşüncelerin gizliliği kalmayacak . Kalmadığı gibi bu  düşüncelerimizi etkileyip yönlendirmeye çalışırsa nolacak bu dünyanın hali? 

''Biz ufacık kalem piller bile çevreye zarar verecek diye atacak yer bulamazken, her yeri pille donatan adam, dünyanın en zararlı şeyini yaparak, dünyanın kahramanı ilan edildi. ''
Bir elektrik şirketi sahibinden duyduğum Elon Musk hakkındaki beni de etkileyen bu sözlere rağmen, yenilikçi ama ilk olmayan, çılgınca ama makul bir yolda çalışmalarını sürdüren Elon abimize selamlarımızı iletiyor ve çalışmalarında başarılar diliyoruz. Bu yazıyı okuyorsan az önce yazdıklarımı unutup beni Tesla ya al abi nolur

Üstad Tim Urban WBW de şu metinde bu konuya değinmiş okumanızı tavsiye ederim.
Ve son olarak 'I am a cyborg but thats ok!'



Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yıldırımdaki enerjiyi neden kullanamıyoruz?

Hazırlanın Güneşe Dokunuyoruz! / Parker Solar Probe

Devridaim makineler sınırsız enerjinin formülü mü?