Toprakları Olmayan Krallık : ASGARDİA


Sci-fi dizilerden aşina olduğumuz uzayda yaşama giriş için atılan yeni adımın ismi, ilk uzay ülkesi olmayı hedefleyen Asgardia. Dünya yörüngesinde kurulacak olan uzay istasyonunda, vatandaşlarının kendi kural ve yasalarına uygun yaşamasını isteyen topluluğun amacı birlik beraberlik, barış, dünyayı uzay çöpünden ve meteorlardan korumak , çiçek böcek ..




Geçen yıl Asgardia üyesi olduğumu söylediğimde arkadaşlarımın 'ne kadar boş insansın yav' tepkisinin, Türklerin genelde vereceği bir tepki olduğunu düşünsem de, aslında Türklerin fazlaca dikkatini çeken bir olaymış. Çünkü , Amerikanın 26 bin üyesinden sonra, 22 bin üyeyle Türkler ikinci sırada yer alıyor. Bu da ne kadar hayalperest bir millet olduğumuzun kanıtı niteliğinde.. 
Ancak  umulanın aksine, kendi ülkelerinde yaşamaya devam edeceklerini öğrenen Türklerin gözü yaşlııı, ağlıyorr, 'ne demek uzaylı manita yapamayacağız' diyor. 

Uzaya gitmek , uzay üssü kurmak, aya yerleşmek , insanları götürmek,
 ihtiyaçlarını karşılamak için daha çook yıllara ihtiyacı olan Asgardianın, ilk hedefleri 5 sene içerisinde tüm dünyaya internet yayını yapan uyduları (beleş wifi) dünya yörüngesine yerleştirmek, sonra 10-15 sene içerisinde uzay yolculukları için mekikler yapmayı planlayan topluluğun, üçüncü hedefi ise 25 sene sonra Ay üzerinde bir yerleşim yeri kurabilmek.

Asgardia ilk adımı, Asgardia-1 uydusunu fırlatarak, ISS'a bağlantısını gerçekleştirdi. Ancak gönderdiği uydu,  -cahilliğimden kaynaklı olarak-  beni tatmin etmedi. Araştırmacıların temkinli davranmak istediklerinden olsa gerek, uydu deyince aklımıza gelenden çok uzak, standart yastık ebatlarına bile sahip değildi bu miniminnacık uydumuz. 
Uyduda, içerisinde Asgardia'nın anayasasını, sembollerini ve 154 bin Asgardia vatandaşının bilgilerini taşıyan 512 GB'lık sabit disk barındırıyor. Uzayla ilgili deneyimli bir gezegen olmamızın avantajlarını daha çok kullanmamız lazım.





200 binden fazla üyesi bulunan ve Birleşmiş Milletler’e üye olmayı da hedefleyen Asgardia’nın meclisi , anayasası , bayrağı ve milli marşı da var demiştik. Ve artıkk geçtiğimiz günlerde seçilen bir de başkanı var. 
 Projenin lideri olan Azeri iş adamı ve bilim insanı Igor Ashurbeyli, uzay ülkesi Asgardia'nın devlet başkanı seçildi. Kimine göre önemli bilim insanı, kimine göre tuzakçı olan Ashurbeyli'nin, millet kıraathanesi açıp açmayacağı merak konusu.
Monopolydeki amcaya benzeyen Ashurbeyli'de, (bu arada o amcanın gözünde bir mercek yokmuş ama bu konumuza dahil değil) vatandaşların paralarıyla mekiği inşa edip tek başına dünyadan kaçacakmış gibi bir tip var sanki. 
Asgardia vatandaşlarını bilim insanlarından veya Asgardiaya yatırım yapanlardan seçiyor. Asgardiaya üye olmak ücretsizken, vatandaş olmak için yıllık 100 euro ödemek gerekiyor. (Neden vatandaşı değilde üyesi olduğumu anladınız mı 😂) Ayrıca kendi para birimleri olan SOLAR, AB Fikri Mülkiyet ofisine kayıtlıymış. Orasının ne işe yaradığını soracak olursanız , bilmiyorum.





Asgardia bu afilli ismini İskandinav mitoloijisindeki tanrıların yaşadığı dünyalardan alıyor. İlgimi çeken bir istatistikse, vatandaşlık için başvuruların, %70 lere ulaşan çoğunluğunun erkek olması. Yani ülke kurulabilirse eğer çoğunlukla erkekler gidecek. Bu da ilk paragrafta bahsettiğim dünyayı korumak, kurtarmak amacıyla alakalı heralde. Şaka yaptımm 😆

Akıllara takılan, geceleri uyutmayan bir diğer nokta, özgürlük eşitlik diye bağıran topluluk, neden demokrasi değil de krallık daha doğrusu anayasal monarşi tercih etti? Aslında Asgardia bir demokrasidir. Asgardia yönetimi, yasama (parlamento), yürütme (hükümet) ve yargı (mahkeme) üçlüsüyle yönetilecek. Başkan ise sadece Hükümetin başı olacak. Şu anki Başkan monopoly, önümüzdeki 5 yıl boyunca görev yapacak. Sistem tanıdık gelmiştir zaten. 


Bence sürekli siber saldırılara maruz kalan Asgardia resmi sitesinin, saldırılara yenik düşüp henüz arayüzüyle dahi sorunlar yaşaması, uzaya çıkma hayalleri kuran topluluk için biraz amatörce kalıyor.
Ayrıca ortalıkta dolaşan bir diğer habere göre Asgardia Krallığı'nın vatandaşlarını IQ testine tabi tuttuktan sonra, alınan puanlara göre seçeceği söyleniyor. Umarım eşitlikçi kuralları olan yani dil ,din, ırk ayırmayan Asgardia, zeka sınıflandırmasıyla da insanları ayırma hatasına düşmez.
Her şeye rağmen insanlığı heyecanlandırmak için güzel bir proje. En azından insanların ilgisini uzaya çekebilecek, başarısız olsa dahi peşinden gelecek uzay çalışmalarına önayak edecek bir proje. Umarım amaçlarını gerçekleştirmede başarılı olur ve bir an önce gökyüzünden bedava wifi kullanabiliriz :D

Aşağıya uzayda yaşamı hayallerinizde daha iyi canlandırmanızı sağlayacak Elysium'un tanıtım videosunu bırakıyorum.
Aranızda Asgardia vatandaşı olan veya projeyle ilgili fikirleri olan varsa sohbet etmek isterim.









Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hazırlanın Güneşe Dokunuyoruz! / Parker Solar Probe

Yıldırımdaki enerjiyi neden kullanamıyoruz?

Devridaim makineler sınırsız enerjinin formülü mü?