Devridaim makineler sınırsız enerjinin formülü mü?



Başlangıç için bir kere enerji verdikten sonra bir daha dışarıdan hiçbir enerji girdisine ihtiyaç duymadan sonsuza dek çalışabilen bir makine..
 İlk defa milattan önce 1500lü yıllarda Hint matematikçi Bhaskara'nın tasarladığı dişli çark sistemiyle başlayan devridaim makineleri, günümüze kadar popülerliğini kaybetmeden gelmiştir.
Sanırım bunda en büyük etken evde,ucuza yapılabilmesi. Öyle ki youtube a devridaim makineleri yazarsanız bir çok video ile karşılaşacaksınız.

Bu makineler belli bir zaman aralığında bakıldığında sürekli çalışıyor gibi görünür. Sanırım insanların yüzyıllardır böyle bir şeyin gerçek olabileceğine inanmasının, umutlanmasının sebebi bu. 
Düşünsenize kendi ışığıyla elektrik üretecek bir ampul, tükenmeyen kaynaklar, hatta sonsuz yaşam. Bu süper enerji kaşiflerinin karşısında ufak bir problem var. 
...TERMODİNAMİK KANUNLARI


Termodinamiğin 1. yasasına göre enerji yaratılamaz ve yok edilemez. 
2. yasası ise verdiğiniz enerjiden fazlasını alamazsın, ne ekersen onu biçersin.
Bu makinelerimiz ise sürtünmeden dolayı kaybolacak ısı enerjisini , buharlaşmadan kaybolacak enerjiyi vb. yoksayarak, bu kanunu çiğniyor.

Pekte ufak bir problem sayılmazmış aslında. Çünkü Newton 'un Einstein'in yasalarını çiğneyen herhangi bir buluş bulunabilir. Bu buluşun geçerliliğine ihtimal veremeyeceğimiz anlamına gelmez. 
Ama termodinamik yasalarını çiğneyen bir buluşta büyük bir hata var demektir. Öyle ki bu kanunlar bu makinelerin sonsuza kadar bir mit olarak kalmasını sağlayacak.
(Ne vardı şu kanunları bulacak, zaten newton da yerçekimini bulmasaydı ne güzel uçuyor olacaktık 😁😁)


devridaim makinesi ile ilgili görsel sonucu
 İçerisindeki misketler çarkın dönmesiyle aşağı tarafta dışa , yukarı tarafta içe yakın olacak ve ağırlık dengesinde ki fark dönmeye sebep olacak. Bu sayede sonsuz (!) dönüşün elde edileceğini düşleyen bu sistemi ele alalım.

  En basitinden, sistemin merkezinde bulunan döner sistemde sürtünmeler olacaktır. Sürtünmeler doğrudan enerji kaybına yol açacak ve dolaylı yoldan da ısınmaya sebep olacağı için bir de ısı enerjisiyle sistem sürekli enerji kaybedecek. Sürtünme sonucu zarar gören malzemelerin daha fazla dönemeyecek hale gelmesi de cabası. Bu sistemimiz gibi hep kaybedenler kendini belli etsin... 



Bu sistemde de görüldüğü üzere, toplar ağırlık merkezini aşağıya taşıyacak ve bir süre sonra sistem bir sağa bir sola dönüp duracak. Sürtünmeden kaybolacak enerjiyi söylemeye bile gerek yok artık sanırım.



Ä°lgili resim


Robert Boyle'un ortaya attığı bir teori ise kılcal hareketin suyu ince kısımdan yukarı çekerek bir su döngüsü oluşturacağıydı.
Ancak kılcallık yer çekimini yenip suyu tüpte yukarı çekiyorsa, suyun geri  akmasını da engeller. Yani sıvının uç kısmında ki damlacıklar cam yüzeyine tutunacağı için başarısız olacaktır. Zaten aktığını farz etsek bile, sıvılar her sıcaklıkta buharlaştığı için sistem yine sonsuza dek sürmeyecek. 





Bence herkesin de onay vereceği üzere, kaynakların sınırlı, ihtiyaçların sonsuz olduğu Dünyamızdaki en büyük sorun enerji. Orta Doğu'da petrol için baskılanan insanların, öldürülen bebeklerin sebebi ve hatta gelecekteki savaşların başlıca sebebi diyebilirim. Yani enerji probleminin çözümü demek 'yurtta sulh, cihanda sulh' demek. Bu yüzden keşke bu makineler gerçekten işe yarasa ve çözüm bu kadar basit olsa...


Yüzyıllardır ilgi çekmekten başka bir işe yaramayan makinelerimiz, belki bir gün şartların tamamen uygun olduğu (yer çekimi yok, sürtünme yok, buharlaşma yok, ideal dinamo,ideal elektrik motoru) bir gezegende çalışır. Evren kocaman, neler olabileceğini neler bulabileceğimizi hiç bir zaman bilemeyiz.


Dünyamızın barış dolu bir yer olması dileklerimle...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Hazırlanın Güneşe Dokunuyoruz! / Parker Solar Probe

Yıldırımdaki enerjiyi neden kullanamıyoruz?